Baja logo with dove

Ezen az oldalon az élet nagy kérdései közül igyekszünk néhányra választ keresni illetve a keresztény hittel kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre válaszolunk.

Bármilyen más jellegű vagy további kérdésed felmerül, és szeretnél róla beszélgetni, bátran keress meg bennünket bátran elérhetőségeink valamelyikén!

Miért van szenvedés?
Létezik abszolút igazság?
Mi az élet értelme?
Hihetünk a Bibliának?
Létezik-e Isten?
Kicsoda Jézus?
Te jó ember vagy?
Hogyan juthatunk a mennybe?

Miért van szenvedés?

Ez egy olyan kérdés, ami nagyon régóta foglalkoztatja az embert. 4000 évvel ezelőtt egy pénzügyi csődöt, komoly fizikai szenvedést és családi tragédiát elszenvedő férfi Istenhez kiáltott válaszért:
„Lelkemből megutáltam az életemet!
Szabadjára engedem panaszomat,
kiöntöm lelkem keserűségét,
hadd szóljak szabadon!
Azt mondom Istennek: Ne ítélj el,
hadd tudjam, mivel vádolsz engem!
Mi hasznod belőle, ha engem nyomorgatsz,
miért veted meg kezed alkotását?
Miért pártolod a gonoszok szándékait?”
(Jób könyve 10:1-3 )
Ma is rengetegen teszik fel a kérdést: Érdeklem én Istent? Miért engedi, hogy így szenvedjek? Miért én, miért nem mások? Hogyan engedheti meg Isten a szenvedést? A „jó” Isten? Mi a baj a világgal?
Ezek nagyon mély és felzaklató kérdések, amikhez meg kell értenünk, hogyan került az emberiség ilyen helyzetbe, és mi Isten nagyon is aktív hozzáállása. (Bővebben…)

Létezik abszolút igazság?

Ahhoz, hogy megértsük az abszolút vagy egyetemes igazságot, meg kell határoznunk, mire gondolunk az „igazság” szó alatt. A szótár szerint „Tényekkel illetve a valósággal, realitással való összhang; olyan állítás, amely bizonyítottan vagy elfogadottan igaz.” Néhányan azt mondhatják, nincs is igazi valóság, csak érzékelés és vélemények. Mások egyetértenek azzal, hogy kell legyen abszolút valóság, igazság. Ez a cikk az abszolút igazság gondolatát kutatja. (Bővebben…)

Mi az élet értelme?

Mi az élet értelme? Hogyan találhatok az életben célt, beteljesülést, megelégedettséget? Hogyan lehet valamiféle tartós jelentőségre szert tenni? Sok ember teszi fel magának állandóan ezeket ezeket a nagyon fontos kérdéseket. Visszanéznek évekkel később, és azon gondolkoznak, miért estek szét körülöttük kapcsolatok, miért érzik magukat annyira üresnek, még akkor is, ha mindazt elérték az életben, amit célként kitűztek maguk elé. Egyszer megkérdeztek egy atlétát, aki felért a sportág csúcsára, hogy mit lett volna szüksége hallani valakitől akkor, amikor először elkezdett atletizálni. A következőt válaszolta: „Bárcsak valaki elmondta volna nekem, hogy amikor felérek a csúcsra, semmit nem találok ott.” Nagyon sok cél csak elpazarolt évekkel később mutatja meg, mennyire üres is valójában. (Bővebben…)

Hihetünk a Bibliának?

Több száz könyvet írtak a Biblia isteni ihletettségének alátámasztásáról, és valóban rengeteg különböző bizonyíték létezik rá. A legtöbb ember azonban egyet sem olvasott ezek közül, sőt, vannak, akik magát a Bibliát sem. Mégis rengeten vallják azt a népszerű téveszmét, hogy a Biblia tele van hibákkal, és a mai modern világban nem állja meg a helyét. (Bővebben…)

Létezik-e Isten?

Nem lenne fantasztikus, ha egyszer valaki csak úgy bemutatná neked a tökéletes bizonyítékot arra, hogy Isten létezik? Mindenféle erőltetett magyarázat nélkül. Olyan kijelentések nélkül, hogy „Csak hinned kell.” Itt olvashatsz néhány érvet arra, hogy Isten valóban létezik. (Bővebben…)

Kicsoda Jézus?

Ki volt Jézus? Valóban Isten? Tényleg létezett, nem csak mese, amit a Bibliában olvasunk róla? Hogyan ment meg bennünket? (Bővebben…)

Te jó ember vagy?

Mit jelent az, hogy „jó”? Másokhoz képest? Vagy van valami egységes mérce? (Bővebben…)

Hogyan juthatunk a mennybe?

Létezik egy mérleg, amit majd elővesznek, amikor meghalunk, és meg tudják mérni, hogy több jót tettünk-e, mint rosszat? Vagy mindenki úgyis a mennybe jut? Esetleg senki? Tudhatjuk-e biztosan, hogy oda kerülünk, vagy mindenki számára meglepetés lesz? Netán azok jutnak oda, akik templomba járnak, rendszeresen imádkoznak és Bibliát olvasnak? Elkövethetek olyan rosszat, amit már nem lehet jóvá tenni, és biztosan a pokol vár rám? (Bővebben…)

Készült a www.questionsoflife.com alapján. Itt megtalálod a legtöbb cikk eredetijét angol nyelven, akár bővebben is, mert mi egyes írásokat rövidítve, összefoglalva közlünk. Illetve több cikket a www.everystudent.hu oldalról vettünk át. Itt magyar nyelven rengeteg hasonló kérdéssel kapcsolatban olvashatsz érdekes gondolatokat.